Birbirinden Güzel Melisa Çiçeği Seçenekleri Trendyol’da!

Melisa çiçeği, hoş kokusu ile bulunduğu ortamın havasını değiştirir. Akdeniz bölgesi başta olmak üzere uyum sağlayabildiği hava koşullarında rahatlıkla yetişir. Ilık ve nemli havalar, gelişimi ve yaşaması için önemlidir. Yeşil yapraklı beyaz huni şeklinde çiçekleri ile hoş kokusunun yanında güzel bir görünüme sahiptir. Bir dala yerleşmiş beyaz ekru olan tomurcuklar külah şeklinin andırır. Saksıda melisa çiçeği yetiştirmek mümkündür. Bu süreç bahçe, bağ, tarla, park alanlarında olduğu gibi kolaydır. Melisa yüksek gövdeye sahip bir bitki olmadığından evde ve saksıdada rahatlıkla yetişir. Küçük bir daldan dahi rahatlıkla köklenip çoğalabilen bir yapıya sahiptir. Akşam saatlerinde etrafa yayılan hoş kokusu, bulunduğu bölgenin yaklaşık 5 ila 6 metre uzaklığına ulaşılır. İnce zarif dalları kırılgan yapıda olmasının yanında çabuk sürgün verir. Yıl içinde ürün verimliliği hızlıdır. Yılın başında dikilen bir fidan yıl sonuna filizlenir, açar ve hoş kokusu ile ortamı kaplar. Melisa parfüm çiçeği gün batımı ile kokusunu etrafa yayar. Uzun saatler bu güzel kokunun keyfini çıkarabilirsiniz. Evinizde, ofisinizde, bahçenizde, tatil mekanlarında güzel kokulu bitki seçimi için uygun olur. Bitkinin yetişme koşulları geniş bir ısı beklentisine sahiptir. Yaklaşık üç ila dört santigrat derecenin altında dahi dayanma gücüne sahiptir. Trendyol aracılığıyla yemyeşil yaprakları ile etrafı güzelleştiren melisa satın a labilir; güzel kokunun keyfini çıkarabilirsiniz.

Öne Çıkan Melisa Çiçeği Türleri

Farklı türleri olan bitki, boyu itibarıyla yaklaşık dört metreye kadar ulaşabilir. Bitki, farklı bölgelerde değişik isimlerle anılabilir. Yirmi cm ile otuz santim uzunluğunda olan çeşitleri bulunur. Bir tohumdan yetiştirmek istendiği takdirde uygun koşulların sağlanması toprağın verimli hale getirilmesi gerekir. Melisa çiçeği tohumu ile yetiştirilebilir. Toprak yapısı, tohumun filizlenmesinde önemli faktörler arasında yer alır. Humuslu, vitamin ve mineral yapısı yeterli seviyede olan toprakta tohumun sağlıklı ve gelişim sürecine uygun fidan haline gelmesi sağlanır. Bakımı konusunda su miktarına dikkat etmek önemlidir. Fazla su bitkinin gelişimi için olumsuz olabilir. Toprağın nemli yapıda olması büyüme hızını etkiler. Toprak yapısının gübre ile desteklenmesi beklenilen verimi artırır. Aşırı sıcak zamanlarda saksı boyutunun genişletilmesi gerekir. Kokusunun güzel olması, parfüm ve kolonya yapımında kullanılmasını sağlar. Sıcak değişimleri, bitkinin yapraklarının donmasına sebep olur. Kışın soğuk günlerinde sıcaklık değerlerinin yaşam koşullarının altına düştüğü durumlarda gerekli önlemler alınırsa yaşamı kolaylaşır. Denizel iklimin hakim olduğu bölgelerde rahatlıkla yetişir. Marmara, Akdeniz, Ege, Batı Karadeniz bu bölgeler arasında yerini alır. Melisa çiçeği çeşitleri, bitkinin türüne göre farklılık gösterir. Parfüm yapımında kullanıldığı, kolonya üretiminde kokusundan faydalanıldığı görülür. Çeşitlenmesinde yetiştiği ortamın etkisi vardır. İki farklı alt türünün kıta dağılımı; Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın güneybatısı olarak görülür. Flava olarak isimlendirilen bir türünün Himalaya bölgesinde yetiştiği Tibette görüldüğü bilinir. Axillaris olarak bilinen türü ise Çin bölgesinde Malezyada yaygındır. Türkçe ifade ediliş şekli Limon balsamı olan türünün belirgin özelliği kokusunun limona benzemesidir. İçinde bulunulan ortamı ferah ve iyi bir havaya taşır. İlkbahar aylarında açmaya başlayan birçok türü, kış aylarının başlangıcına kadar devam edebilir. Krem rengi ve açık sarı bir renge sahip olanları da bulunur. Süs bitkisi olarak yetişmesine rağmen elverişli koşullarda rahatlıkla yayılım sağlayıp çoğalabildiği görülür.

Dikkat Çeken Melisa Çiçeği Çeşitleri

Limon melisa çiçeği kokusu ile limonu andırır. Hoş kokulu limonun bitki ile özdeş anılması kokusunun limonu hatırlatmasından kaynaklıdır. Yüksek rüzgar ve yoğun yağış bitkinin yaşam durumunu riske atabilir. Yaşam koşulları olarak mevsim tamamladığı zaman yapraklarını döker ve tekrar yaşam koşulları sağlandığında filizlenir. Güneş ışınlarını rahat şekilde doğrudan alması tür için önemlidir. Uzun süreli güneş ışığı alması gelişim için yeterlidir. Büyüyen filizlerin açmasını sağlayan şartlardan bir tanesi güneş ışığını uzun süreli almasıdır. Kapalı alanda yetişen saksı içerisindeki bitkilerin açmamasındaki başlıca nedenlerden bir tanesi de güneş ışığını yeterli süre ve dik açıdan almaması durumu olabilir. Kokulu melisa çiçeği için yetişme koşulları toprağın ph değerine dikkat etmek dikkat çeker. Sıcaklığın yeterli olmadığı bölgelerde büyük saksıların yerine küçük olanlar seçilir. Saksının büyüklüğü sıcaklık ile doğru orantılı olur. Hava sıcaklığı artıkça saksının büyümesi sıcaklık düştüğü zaman saksının daha küçük boyutlu olması gerekir. Gübreleme yapmak kadar yapılan işlemin zamanı ve tekrarlanma süresi de önemlidir. Yetiştirmek üzere seçilen bitkinin ilkbahar mevsiminin ortalarına gelindiğinde bir defa yaz aylarının sonlarına doğru bir defa olmak üzere gübrelenmesi yapılır. Gübreleme sayesinde bitkinizin sağlıklı büyümesi ve boyunun istenilen yüksekliğe ulaşıp canlı olması sağlanır. Asitli kompost bitkinin toprağına iyice ve dengeli karıştırılarak toprak mineral miktarı artırılır. Trendyol üzerinden istenilen boy ve ölçülerde ihtiyacınıza uygun bitki çeşitlerine ulaşabilir sipariş edebilirsiniz.

Avantajlı Melisa Çiçeği Fiyat Aralığı

Melisa otu çiçeği nin budama zamanını dikkatle takip etmek önemlidir. Çiçeklerin budanması daha iyi gelişim sağlamaları için gerekir. Mevsiminde ve doğru şekilde yapılan budama sayesinde daha gür yapraklı ve uzamaya elverişli hale gelir. Kış aylarının sonlarına doğru dilerseniz kendiniz dilerseniz bir profesyonelden yardım alarak budama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tüm zayıflamış cılız dalları bir makas yardımı ile dipten kesip temizlemek iyi bir yol olabilir. Güçsüz dalların kesilerek bitkinin budanması, açmasını ve daha rahat filizlenmesini sağlar. Ayrıca güçlü dalları üzerinde yapılan kısaltma işlemi yeniden çiçek açmasını kolaylaşır. Bitkinin boyunda olan farklılık fiyatını etkiler. Kısa boylu olanların fiyatı uzun olanlara göre daha farklı olabilir. Melisa çiçeği fiyat farklılıkları, türünden kaynaklı olarak değişir. Saksı için olanların fiyatı bahçe için olanlara göre değişebilir. Çiçek açmış olanlar henüz filiz aşamasında olanlardan farklı fiyata sahiptir. Tohum halindeki satın alınan türlerin yetişme süresi, fidan halinde olanlara göre değişir. Büyüme süresi çiçeğin türü ile doğrudan ilgilidir. Tropikal bölgede yetişmesi kolay olan bitki gölge alanlarda iyi büyür. Kumlu topraklarda olması yaşam koşullarının iyileşmesi için önerilir. On üç ile on beş gün aralıklı yapılan gübreleme iyi gelebilir. Gübre seçiminde deniz ürünleri kullanılarak hazırlanmış olanı seçilebilir. Trendyol aracılığıyla beğendiğiniz türe uygun fiyatla rahatlıkla sahip olabilirsiniz.

Melisa Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

İlkbahar aylarının ortasında açmaya başlayıp kışın başlarına doğru çiçek açmayı durduran yeşil yapraklı bir bitki tropikal iklim koşulları yetişmesi için elverişlidir. Boyu dört metreye kadar rahatlıkla uzayabilir. Güneş ışınlarını doğrudan ve uzun süreli alması iyi yetişmesi için gereklidir.

Melisa Çiçeğinin Yaprakları Neden Sararır?

Yetişme koşulları için gerekli sıcaklık miktarı, eksi dört ile üç dereceyi geçmemelidir. Geçmesi durumunda yaprakları sararan bitki, istenilen verimi sağlamaz. Özellikle güneşi dik açı ile alması açması için önemlidir. Güneşin azaldığı durumlarda beklenilen verim sağlanamayabilir. Düzenli aralıklarla budama işleminin yapılması önemlidir. Bu işlem için doğru mevsimin seçilmesi gerekir.

Melisa Çiçeği Ne Zaman Açar?

İlkbahar ayının başlarında açmaya başlar, kış aylarının başlaması ile açma durumu tamamlanır. Uzun bir açma süresi olan bitki güneş ışınları ile doğru orantılı açma süresini tamamlar. Özellikle tropikal iklim bölgelerinin yetişme koşullarına uygun olması, mevsimin yetişme koşullarını etkilediğini gösterir. Sulama miktarı ve güneşi aldığı açı önemlidir.