İlgili Kategoriler
Fiyat
Fiyat Geçmişi
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?
Ürün Puanı

Bobin Çeşitleri Hesaplı Fiyatlar ile Sizlerle

Her türlü elektronik cihazın içerisinde bulunan bobin parçası, elektrik aksam için oldukça önemlidir. Elektrik bobini, yapısında nüve, sipir ve mandren barındırır. Sipir denilen madde, nüvenin etrafına sarılı halde bulunur. Bu çeşitler sabit ve ayarlı olmak üzere iki farklı şekilde tasarlanır. Sabit olanların ilki ferrit nüveli bobindir. Polyester, pirinç ve demir tozundan elde edilen nüveye sarılan bu çeşit, mikrohenry seviyesi ile bilinir. Bu ürün genellikle radyo alıcısı gibi yüksek frekanslı devrelerde kullanılan bir çeşittir. Hava nüveli bobin ise çoğunlukla nüve parçası olarak kullanılır. Bu ürünlerin endüktans değerleri, küçücük bir dış etkende dahi kolayca değişebilir. Bu sebeple silikon ile sabitlenmeleri gerekir. AM-FM alıcı, verici ve test cihazlarının devrelerinde tercih edilir. Demir nüveli bobin ise tek yüzeyi demir ile yalıtılmış olan çeşitlerdendir. Bobin teli nüvenin üzerine sarılmış vaziyette bulunur. Bu çeşit çok düşük frekanslı ürünlerde tercih edilir. Bunlara transformatörler örnek olarak gösterilebilir. Selenoid bobin çeşitleri ise yüksek verimlidir ve manyetik akı sızıntısına müsaade etmez. Bu sayede sıklıkla tercih edilir. Sabit çeşitlerin son kolu olan SMD bobin modelleri, çok katmanlı elektrik devresine sahip ürünlerde kullanılır. Sayısal sistemlerde daha fazla görülen bu ürünün değeri, üzerine rakam veya harf ile kodlanır. Bobin fiyatları performansına oranla oldukça idealdir. Trendyol üzerinden her ihtiyaca ve bütçeye uygun seçeneklere ulaşabilirsiniz.

Her İhtiyaca Yönelik Kullanışlı Çeşitler

Her İhtiyaca Yönelik Kullanışlı Çeşitler

Bobin çeşitleri yapısına ve sarılma tipine göre ikiye ayrılır. Bunlar sabit ve ayarlı olmak üzere iki adettir. Sabit olan çeşitler kendi arasında beşe ayrılır. Bobin araba çeşitleri ise aracın modeline ve markasına göre değişiklik gösterir. Ark jeneratörü ateşleme bobini çeşitleri araç motorunun içerisinde bulunan akü ile birlikte çalışarak aküden motora iletilen düşük gerilimi yönlendirerek bujilere aktarır. Kontak bobini olarak da bilinen bu parça, kontağın çevrilmesi ile çalışmaya başlar. Bu parça motorun çalışabilmesi için çok önemlidir. Bobin motor, buji için en önemli parçalardan biridir. Aracınızın benzinli ya da LPG’li olması bir şey değiştirmez. Ürün, buji başlarına ayrı ayrı takılır ve yaklaşık olarak 30 bin volt gerilim üretir. Böylece bujilerde kıvılcım oluşmasını sağlar. Bobin kablosu, soketi arızası motorunun durmasına sebep olabilir. Kalıcı hasarların oluşmaması için motor aksamı için gerekli olan parçaları seçerken titizlikle yaklaşmanızda fayda vardır. R8 bobin modelleri ise tüm FSİ ve TFSİ araç motorlarına uygun olarak üretilir. Tesla bobin çeşitleri Nikola Tesla tarafından 1800’lü yılların sonlarına doğru icat edilir. Bu ürünler yüksek voltajda, düşük seviyede ve yüksek frekansta akım üretmeye yarar. Elektronik bobin çeşitlerinde de mantık aynıdır. 100, 220, 330uh bobin çeşitleri birbirinden farklı motorlarda, rölelerde, hoparlörlerde ve trafolarda kullanılabilir. 1, 10, 100 mh bobin kondansatörler ise daha düşük voltajla çalışan elektronik cihazlar için uygundur. Yüksek, düşük gerilim bobini seçeneklerine de dikkat etmek gerekir. Düşük olanlar, elektrik enerjisi kesildiği zaman otomatik olarak kompakt şalteri açmaya yarar. Yüksek gerilim modeli de gerilimde yükselme olduğunda devreyi uzaktan durduran bir ara eleman olarak düşünülebilir. Açtırma bobini çeşitleri ise harici olarak devrenin içerisine takılır ve uzaktan devreyi kapatma özelliğine sahiptir. Elektrikli, kablosuz şarj bobini çeşitlerini ve çok daha fazlasını Trendyol’dan kolayca bulabilir, bütçenize uygun seçimler yapabilirsiniz.

Bir Elektrik Devresinde Olması Gereken Parçalar

Bir Elektrik Devresinde Olması Gereken Parçalar

Her türlü motorlu ve elektrikli cihazın olmazsa olmazı olan parçanın özellikleri, kullanılacağı cihaza ve elektrik devresine göre farklılık gösterir. Örneğin; hoparlör bobini içerisinden elektrik geçtiği anda etrafında manyetik bir alan oluşturur. Diyaframa sıkıca bağlanan bu parça, kendisiyle birlikte diyaframı da hareket ettirir. Böylelikle havaya ses dalgaları yayılır ve dinleyiciler müziğin keyfine varır. Helmholtz, deşarj, filtre, vibrasyon, kontaktör bobini seçenekleri de sıklıkla tercih edilir. Kontaktör olarak bilinen parça, yay kuvveti sayesinde açılıp kapanan bir anahtarlama düzeni olarak bilinir. Bu sistem aracın kontak sistemiyle aynı doğrultuda çalışır. İsmini Alman fizikçi Hermann Von Helholtz’dan alan helmholtz ürün çeşidi, tekdüze denilen manyetik alanı yaratır. Diğer bir görevi ise dışta kalan elektromanyetik alanı nötrleştirmesidir. Sık kullanılan deşarj ürün çeşitleri ise hızlı deşarj olmayı sağlar. Böylelikle aşırı gerilimin önüne geçilebilir. Cihazınızın ömrünü koruyan bu parça, arızaların da önüne geçer. Metal ve bakır bobin olarak bulunabilen parçaların temel görevi aynıdır. Kondansatör modeli, elektriği depolayabilir. Standart kondansatörden farkı ise devreye bağlı olduklarında akımı geride bırakmak yerine ilerletmesidir. Filtre ürün çeşidi, cihazda oluşan ani akım şiddetlerini filtreler. Bu sayede cihazların motoru korunmuş olur. Vibrasyon ürün çeşidi ise titreşimli konveyör, bunker ve doğrusal konveyör sürücüler için üretilir. En zorlu koşullarda bile hızla çalışabilme yeteneğine sahiptir. Muayyen, ayarlı bobin özellikleri de beğenilir. Bunlar, ihtiyaca göre değerin ayarlanabildiği çeşitlerdir. Trendyol’da indüktör olarak da bilinen bu parçaların tamamını bulabilir ve bütçeniz doğrultusundan siparişlerinizi oluşturabilirsiniz. Böylece ihtiyaçlarınızı eksiksiz olarak karşılayarak verimli bir alışveriş deneyimi elde edebilirsiniz.

Birbirinden Cazip Bobin Çeşitleri

Birbirinden Cazip Bobin Çeşitleri

Bu tarz ürünler söz konusu olduğunda öncelikle akıllara silindir biçimdeki modeller gelir. Birçok elektronik eşyanın ya da motor aksamın içerisinde bulunan bu parçalar, hemen hemen her evde bulunur ve aktif olarak kullanılır. Bobin ip çeşitleri, ipin sarıldığı makaralar olarak ifade edilebilir. Sert plastik bir malzemeye sahip olan bobin misina, kağıt çeşitleri sıklıkla tercih edilir. Misina çeşidi, iple sarılı vaziyette durur. Kağıt makaraları da aynı mantıkla etrafına kağıt sarılan karton ya da plastik ürünlerdir. Her elektrik devresinde bulunan röleler ise cihazın elektriği almasını ve aletin düzgün çalışmasını sağlar. Röle bobini akımın fazla ya da az olduğu durumlarda devreye girerek motoru ve cihazı korur. Elektrik bobin çeşitlerinin çalışma mantığı ise manyetik alanda elektriği depolamasıdır. Bir makaranın etrafına sarılmış bakır tellerden ibarettir. Araç aksamının olmazsa olmazı olan 12V Selenoid ürün çeşitleri, 34 mm hareket kapasitesine sahip ürünlerdendir. 96 W gücüne sahip olan bu parçalar, 9 kg ağırlığı kaldırabilir. 50 sipir indüktör bobini parçasının üzerinden geçen bir akım ise hiçbir zaman değişmez. Akım her zaman seviyeli bir şekilde artar ya da azalır. Bu da elektrik devresinin düzgün ve sistemli çalışmasını sağlar. Maher ürün çeşitleri de kalem model olarak bilinir. Bunlar, Hyundai markasının accent model arabaları için özel olarak tasarlanır. Transformatör yani trafo ürün çeşidi parçaları, bazı trafolarda bulunan primer ve sekonder sargılara ek olarak konulur. Üçüncü sargı olarak kullanılan bu parçalar, sıklıkla tercih edilir. Müşterilerin oldukça işine yarayan bir diğer ürün ise kablosuz şarj için kullanılan modeldir. Bu parça cihazınızı kolaylıkla şarj eder fakat şarj sırasında herhangi bir bağlantı yapılmaz. Elektrikli ve motorlu her cihaz için oldukça önemli parçalardan biri olan parçanın arızalanması durumunda ise acilen müdahale edilmesi gerekir. Cihazın bozulmaması için bu tür parçaların kusursuz olması konusunda titiz davranmalısınız. Trendyol’dan 12V selenoid, maher, trafo, proteus bobin çeşitlerini ve çok daha fazlasını kolayca bulabilirsiniz.

Bobin Hangi Akımla Çalışır?

Bobinler farklı materyallerle hazırlanan makaraların üzerine iletken tellerin sarılmasıyla oluşur. Bobinlerin çalışma prensibi, elektrik akımının geçmesiyle birlikte sarılan tellerin etrafında bir manyetik alan oluşmasına dayalıdır. Bobinler, pek çok elektrikli alette kullanır. Bu malzemeleri özellikle araçlarda görebilmek mümkündür. Bobinler, doğru akım veya alternatif akımla çalışabilir. Söz konusu üründe doğru akım sistemi kullanılmışsa oluşan manyetik alan sabittir. Alternatif akımın geçtiği bobinlerde ise bu manyetik alan değişkenlik gösterir. Bobinlerin temel amacı, tellerden geçen elektrik akımını, oluşacak manyetik alan içerisinde depolayabilmektir. Bobinler, AC ve DC devrelerinde birbirleriyle seri veya paralel şekilde bağlanabilir. Araçların çalışmasını sağlayan ve ateşleme sisteminin önemli bir parçası olan bobinlerde genellikle doğru akım ve paralel bağlama tekniği kullanılır. Öte yandan yine araç tasarımlarında kullanılan hoparlör çeşitlerinde de doğru akımla çalışan bobinlere sıklıkla rastlanır.

Bobin Kaç Km'de Değişir?

Araç bobinleri, motorun ateşleme sisteminden sorumludur. Bobinlerde oluşacak herhangi bir arıza, araçların sağlıklı şekilde çalışmasına engel olur. Bobinler, çoğu kez araçtan aldıkları 12 voltluk elektrik enerjisini 30 volta kadar yükseltir. Bu enerji araçların bujilerine iletilir ve yanma işlemi meydana gelmiş olur. İklim koşulları ve araçların yaşı, bu önemli parçanın belli periyotlarla değiştirilmesini gerektirir. Araç otoriteleri 160 bin kilometre arayla ateşleme bobinlerinin değiştirilmesi gerektiğini ifade eder. Bu süreç, aracın yaşına ve kullanım koşullarına göre değişiklik gösterir. Örneğin; arazi koşullarında çalışan araçlarda bobin kontrolünün daha erken yapılması gerekir. Yine soğuk iklimin hâkim olduğu noktalarda kullanılan bobinlerin de sık değiştirilmesi lazımdır. Yeni nesil araçlarda birden fazla bobin kullanılır. Bu detay, herhangi bir ateşleme bobininin arızalanması durumunda aracın yolda kalmasına engel olur. İleri yaşlardaki araçlarda ise tek bobin görülebilir. Bu durumda değişimin erken yapılması gerekir.

Bobin Arızalı İse Ne Olur?

Araç bobinlerinin arızalanması durumunda, motor daha sesli ve geç çalışır. Ayrıca sürücüler, aracın ilk çalışması sırasında yaşanan yoğun titreşimden de bobinlerin arızalı olabileceğini düşünmelidir. Motorun yüksek sesle çalışması ve fazla titreşim yaratmasının yanı sıra bobinlerin arızalı olduğu, aracın tepkisiz kalmasıyla da anlaşılabilir. Çalıştırma aşamalarında motorun hiç ateşlenmemesi durumunda ilk akla gelen sorun, bobin arızası olmalıdır. Ateşleme sisteminde bobin dışında bulunan diğer bölümlerin aşırı ısınması da arızayı işaret edebilir. Bunun yanı sıra bujilerde oluşan bir problemin ateşleme sistemini olumsuz etkilediği bilinir. Bu durumda bobin arızasını kesin ve net olarak tespit etmek için öncelikle bujilerin sağlamlığından emin olmak gerekir. Ateşleme bobini arızasında, bu parça ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini üretemediği için araçların daha fazla yakıt tüketmesine neden olur. Bobin tellerinde oluşan aşırı ısınma ve hasar, yağ sızıntısının da temel sebepleri arasındadır. Sızıntı keşfedildiğinde bobinlerin sağlamlığına göz atmak gerekir. Trendyol, araçlarda ve farklı alanlarda kullanabileceğiniz bobin çeşitlerini ve parçalarını sizler için listeler.