Flash bellekler, çalışma ve eğitim hayatının olmazsa olmaz aksesuarları arasında yer alır. Depolama ihtiyacına doğrudan yanıt veren bu ürün, verileri bozulmadan taşımaya yardımcı olur. Görüntülü, sesli, yazılı ve hareketli dosyaları yedekleme amacıyla kullanılır. İlk olarak 2000 yılında kullanılan bu kurtarıcı cihaz, ihtiyaçlar oranında büyük kapasitelere ulaşır. Cihazın kapasitesi genişledikçe aktarımı yapılabilen veri sayısı da artış gösterir. Özellikle gün boyu çok sayıda dosyaya ihtiyaç duyanlar için 64 GB kapasiteli bellekler oldukça idealdir. USB flash bellek 64 GB kapasitesiyle basit yazılı dosyalardan ağır programlara kadar birçok veriyi depolayabilir.
Bu elektronik depolama aleti; çıkış yapısı, boyut, işlev, aktarım hızı gibi birçok detaya göre çeşitlenir. USB portu aracılığıyla; bilgisayar, tablet, televizyon, konsol ve telefon gibi cihazlara bağlanır. Bu ürünler, çeşitli cihazlarla bağlantı kurabilmesi için farklı tipteki USB girişlerine sahip olacak şekilde üretilir. Klasik bir 64 GB flash drive, Type-C USB çıkışına sahiptir. 64 GB Type-C flash bellek, özellikle bilgisayar ve televizyonlara veri aktarımı için tercih edilir. 64 GB flash disk modellerinin bazıları ise Type-A ve lightning uçlarına sahip olabilir. Android telefona takılan 64 GB flash bellek, daha ince bir USB teknolojisi olan Type-A tarzıyla üretilir. iOS işletim sistemlerine sahip telefonlar için de lightning uçlu bellekler tercih edilir.
64 GB flash bellek çeşitleri, depolama teknolojisindeki tüm gelişmelere rağmen cihazlar arasında veri aktarımı için hala en pratik donanımlardan biridir. Dosyaları yedeklemek veya fiziksel olarak taşımak için flash bellekler çok kullanışlıdır. Aktarım hızı açısından genellikle kablosuz protokollerden daha iyi performans gösterir. İş ya da eğlence için birden fazla bilgisayar kullananlar, çok seyahat edenler ve verilerini taşımak için en hafif yolu isteyenler ya da hızlı bir ek depolama alanı arayanlar için en iyi depolama birimlerinden biridir. Verileri bir dizüstü bilgisayardan bir PC'ye hızlı bir şekilde taşımak veya fotoğraflarınızı telefonunuzdan bilgisayarınıza aktarmak için USB flash belleklere güvenebilirsiniz.
USB flash bellekler kolay kullanımı, hızlı aktarıma izin veren işlevsel depolama ortamı ve uygun fiyatları ile günümüzde en popüler depolama çözümlerinden biridir. Genel olarak flash bellek, verileri çoğu bilgisayarda bulunan tipik sabit sürücüye benzer bir şekilde ancak hareketli parçalar olmadan depolayan bir katı hal sürücü (SSD) teknolojisidir. Cihazda harici güce ihtiyaç duymadan verileri depolamak için katı hal yongasına sahip olan bir flash bellek kullanılır. Harici depolama aygıtları, taşınabilir USB bellekler ve bazı dizüstü bilgisayarlarda birincil depolama sürücüsü olarak flash bellekler birçok biçimde gelir. Taşıma kolaylığı nedeniyle bellekler genellikle dosyaları farklı konumlardaki bilgisayarlar arasında aktarmak için kullanılır.
USB flash bellek bir bilgisayara USB bağlantı noktası üzerinden bağlanan küçük ve taşınabilir flash sürücüler için kullanılan endüstri terimidir. USB flash belleklerin bazıları o kadar küçüktür ki bir anahtarlığa takılacak şekilde tasarlanabilir. USB flash bellekler, artan depolama kapasitesi ile birlikte sadece veri aktarımı yaparken değil, önemli dosyaları bir bilgisayarın sabit sürücüsünden yedeklemek ve dosyaları güvenli bir yerde depolamak için de kullanışlıdır. Veri depolama için günümüzde en popüler yöntemlerden biri bulut teknolojileri olsa da, depolama alanınıza başka birinin bilgisayarından erişemediğiniz genel sunumlar gibi durumlar için USB bellek modelleri kullanışlı bir yedektir.
Dosyaları bilgisayardan bilgisayara aktarmak bazı durumlarda oldukça karmaşık olabilir. Bazen iki cihazın yan yana olması gerekebilir. Bilgisayarınıza USB port üzerinden basit ve hızlı bir şekilde bağlanan USB flash belleklerin kullanımı oldukça kolaydır. Aktarım işlemi, flash belleği bir bilgisayara takmak, ardından dosyaları ve klasörleri sürükleyip bırakmak kadar basittir. Dosyaları transfer ettiğiniz flash belleği farklı bir bilgisayara takarak ve dosyaları istediğiniz yere sürükleyip bırakarak bilgisayarlar arasında kolayca dosya aktarımı yapabilirsiniz.
Düşen maliyetler ve artan aktarım hızları sayesinde flash bellekler günümüzde geniş bir gigabayt aralığında mevcuttur. Flash bellek kapasiteleri tipik olarak 8 gigabayttan 2 terabayt gibi USB bellek çeşitleri için çok büyük kabul edilen kapasitelere kadar değişir. İhtiyaç duyduğunuz depolama miktarı, ne kadar veri depolamak istediğinize bağlıdır. Örneğin, bir bilgisayardan yalnızca birkaç Word veya Excel dosyası depolamak istiyorsanız 8 GB flash sürücü size gereğinden fazla kapasite sağlayabilir. Ancak tüm dosyalarınızı yedeklemeyi planlıyorsanız 64 GB ila 500 GB’a kadar değişen aralıkta ya da daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.
USB bellek fiyatları açısından daha fazla depolama alanı daha yüksek fiyat etiketi anlamına gelir. USB bellek satın alırken kullanmayacağınız çok yüksek kapasiteler için harcama yapmamanız, ancak performans dengesini de göz önünde bulundurmanız önemlidir. Örneğin, bir Windows 10 yedeklemesi yaklaşık 8 ila 10 GB gerektirir, ancak çok sayıda video dosyası depolamanız gerekiyorsa 64 GB ve üzeri depolama alanı yeterli gelebilir. Flash belleklere depolanabilecek fotoğraf, şarkı, belge ve video saati sayısı, medya kalitesine ve donanımın özelliklerine göre farklılık gösterir.
Öte yandan kaliteli modellerde “64 GB flash bellek ne kadar fotoğraf alır?” sorusunun cevabı yaklaşık 10 MP’lik bir kamera ile çekilen fotoğraflar baz alındığında yaklaşık 2000 adettir. Gerçek sayı cihaza, çözünürlüğe ve sıkıştırmaya bağlı olarak değişebilir. 64 GB flash bellek ortalama 2000 adet fotoğraf, 4000 adet MP3 (128 kbps ve 3,5MB'de 4 dakikalık MP3) ve 1080p AVCHD 13Mbps'de 160 dk video depolanmasına olanak tanır. Kapasiteyi göz önünde bulundururken gelecekte yapmayı planladığınız yüklemeleri de düşünmeniz önemlidir. Örneğin 32 GB’lık bir ürün yetersiz kaldığında ikinci bir 32 GB bellek satın almak, 1 adet 64 GB USB bellek fiyatı ile kıyasla daha fazla ödeme yapmanız anlamına gelebilir.
USB flash bellek çeşitlerini basit bir dosya depolama cihazı olmanın ötesinde, markanızı ve mesajınızı hedef kitlenize ulaştırmak için etkili bir pazarlama aracı olarak da değerlendirebilirsiniz. Özelleştirilmiş bellekler, kurumsal hediye ve promosyon malzemesi gibi popüler kullanım alanlarına sahiptir. Şirketler için hem işlevsel hem de uygun maliyetli bir kurumsal hediye seçeneği olarak çok sayıda özelleştirilebilir promosyon USB bellek bulabilirsiniz. Çeşitli kapasitelerdeki bellekleri bir pazarlama aracı olarak maksimize etmek için veri ön yükleme ve otomatik çalıştırma gibi donanımın sunduğu önceden programlanabilme avantajından yararlanabilirsiniz.
Veri ön yüklemesi için satın aldığınız donanımları broşürler, kataloglar ve hatta videolar gibi pazarlama promosyonları ile yükleyebilirsiniz. Belleği bir bilgisayara takıldığında sunumları otomatik olarak başlatacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Medya türünde daha fazla esneklik sunan USB bellekler ile broşürlerinizi veya basacağınız diğer ürün bilgilerinizi, dosyalara ses veya video entegre ederek geliştirebilirsiniz. Anahtarlık, kalem, kart ya da seçtiğiniz stile bağlı olarak USB üzerine logo ya da istediğiniz bilgileri yazdırma seçeneğiniz olabilir. Daha küçük USB modelleri için sadece logonuzu veya mottonuzu, kart gibi daha büyük stillerde ise tam renkli görüntüleri yazdırabilirsiniz.
Pazarlama faaliyetleri dışında USB bellekleri etkili ve fark yaratan ofis araçları olarak kullanmak için satın alabilirsiniz. Kağıt kullanımını sınırlandırmak ve ofis sarf malzemesi kullanımından tasarruf etmek için dijital depolama yöntemlerini benimseyebilirsiniz. Dosyaları tek tek gönderme zahmetinden kurtulmak için sunumlarla birlikte önceden yüklenmiş USB sürücülerini dağıtabilirsiniz. USB sürücüler, daha çevre dostu olmanın yanı sıra kullanabileceğiniz medya türü açısından daha fazla esneklik sunar. Broşürlerinizi veya basacağınız diğer ürün bilgilerinizi desteklemek ya da geliştirmek için dosyalarınızın dijital formatlarına ses veya video entegre edebilirsiniz.
USB flash bellekler işlevsel donanımlar olarak, cihazlarınıza hızlı ve kolay bir şekilde daha fazla depolama alanı eklemek, belgeleri taşımak veya yedekleme yapmak için harika araçlardır. Bununla birlikte veri güvenliği, müzik ya da oyun gibi daha özel dosyalarla çalışmak için tasarlanmış 64 GB flash bellek telefon girişli gibi USB bellek modelleri de bulabilirsiniz. İşinizle ilgili önemli bilgileri veya değerli dosyaları depolamak istiyorsanız verilerinizi meraklı gözlerden korumak için bazı USB flash sürücülerinde bulunan şifreleme özelliklerine ihtiyacınız olabilir.
Şifreleme, USB flash sürücülerde standart bir özellik değildir, ancak korumalı modellerde mevcuttur. Korumalı ya da şifreli USB flash bellek çeşitleri, diğer kişilerin verilerinize erişmesini ve görüntülemesini engellemek için, yazılım veya donanım şifrelemesini ya da ikisinin bir kombinasyonunu kullanır. Yüksek güvenlik sağlamak için tasarlanan yazılım ve donanım şifrelemesi, kötü amaçlı yazılım aktarımını ve yetkisiz erişimi önlemeye yardımcı olur. Tam disk şifreleme programları, çıkarılabilir medya ortamları için anında şifreleme sunar. Diğer bir koruma türü, kullanıcıların sürücüyü kullanmak için üzerine bir PIN girmesi gereken yerleşik bir tuş takımıdır.
En iyi modellerin birçoğu, fiziksel bir tuş takımı gibi yetkisiz erişimi engelleme özelliğine ve ayrıca dosyalarınızı fiziksel hasara karşı korumak için sağlam ve kurcalamaya dayanıklı kasalarla birlikte gelir. Gizli olmayan birkaç dosyayı bir ev bilgisayarından diğerine aktarıyorsanız bu ekstra yetenekler gerekli olmayabilir. Ancak birden çok bilgisayar arasında dosya aktarıyorsanız veya önemli ya da özel verileri arşivliyorsanız cihazınızı korumanız gerekir. Veri güvenliği, USB’lerin maliyetini artırır. Bununla birlikte korumasız bir flash belleğin çalınma ya da kaybolma durumunda neden olabileceği maliyeti zaman, para ve diğer riskler açısından değerlendirerek ekstra güvenlik özelliklerine ihtiyacınız olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Müzik depolamak için tasarlanan en iyi USB flash bellekler, kapasite ve hızı müzik dosyalarından en iyi sonucu almayı sağlayan okuma ve yazma performansı ile birleştirir. Piyasadaki 64 GB’lık flash bellek modellerinin çoğu, USB 2 veya USB 3 için tasarlanmış olsa da müzik depolama için tasarlanan modeller genellikle USB-C ile gelir. Bilgisayarınızda bir USB-C sürücünüz varsa bu modeller idealdir. Çift taraflı kullanım ile hareket halindeyken kullanımı kolaylaştıran dayanıklı modeller, verilerinizi sert bir yüzeye düşürseniz bile güvende tutmak için tasarlanmış sağlam bir yüzeye sahiptir. USB konektörünü çıkartma veya kullanılmadığında geri çekerek çıkmamasını sağlama ve verilerinize erişilmesini önleme gibi ek seçenekler bulabilirsiniz.
Cihazı kullanmadığınız zamanlarda güvende tutmak için USB konektörünü gizleyen, 64 GB flash bellek metal gibi kaplamalı modelleri inceleyebilirsiniz. Ucunda halka bulunan bellek çeşitleri ile donanımınızı bir anahtarlığa ya da kordona bağlayabilir, bu sayede çantada taşımaya gerek kalmadan istediğiniz yere götürebilirsiniz. 150MB’ye kadar okuma hızlarını destekleyen müzik dosyalarına özel USB flash bellek modelleriyle, cihazlarınızdaki parçalara sorunsuz bir şekilde erişebilirsiniz. USB-C desteğine ek olarak USB 2.0 ve USB 3.0 / 3.1 bağlantı noktaları ile çalışan ve çoğu cihazla uyumlu modeller bulabilirsiniz.
Çoğu popüler program, USB flash belleklere veya diğer taşınabilir donanımlara yüklenebilen ve çalıştırılabilen taşınabilir sürümler sunar. USB belleklerde taşınabilir uygulamaları kullanmanın bir başka yararı, USB sürücüsünü çıkardığınızda geride hiçbir kişisel verinin kalmamasıdır. USB flash belleğiniz akıllı U3 ise, U3 Launchpad’den yüklemek ve çalıştırmak için binlerce akıllı uygulama arasından seçim yapabilirsiniz. Windows’ta önbellek olarak USB bellek kullanarak sistem performansını artırabilirsiniz. Bilgisayarınıza uyumlu bir çıkarılabilir depolama cihazı bağladığınızda, Windows ReadyBoost otomatik olarak başlar ve performansı hızlandırmak için cihazı kullanmak isteyip istemediğinizi sorar. Fikrinizi değiştirirseniz, flash sürücü için Windows ReadyBoost'u devre dışı bırakabilirsiniz.
Microsoft'un ReadyBoost için ayırmayı önerdiği alan miktarı, bilgisayardaki bellek miktarının bir ila üç katıdır. Dolayısıyla, bilgisayarınızda 1 GB RAM varsa, ReadyBoost için minimum 1 GB ila 3 GB USB flash bellek kullanmalısınız. Diğer yandan tüm USB flash sürücüler ReadyBoost ile uyumlu değildir. Uyumlu bir flash bellek satın alarak ReadyBoost uygulaması ile Windows’un uygulamaları başlatma ve yükleme hızı açısından önemli bir fark yaratabilirsiniz. Bir USB flash bellekten ayrı bir işletim sistemi çalıştırabilirsiniz, böylece bilgisayarınızın sabit sürücüsünü değiştirmeniz gerekmez. Örneğin, Linux'u merak ediyorsanız USB belleğe favori Linux işletim sisteminizi yükleyebilirsiniz.
Fiziksel olarak USB flash bellekler son derecede sağlamdır. Mini flash bellek, 64 GB kapasitesiyle ihtiyaç duyduğunuz tüm verileri yanınızda taşımanızı sağlar. Küçük bir boyuta sahip olan bu cihaz olası düşme ve çarpmalara karşı direnç gösteren malzemelerle üretilir. Hareketli parçalar olmadığı için çoğu model düşmeye ya da çarpmaya dayanabilir. Kaliteli USB flash bellek çeşitleri genellikle darbelere dirençli sağlam bir muhafaza içinde gelir. Bununla birlikte tüm donanımlar gibi, USB flash belleklerin de sınırlı bir ömrü vardır. Standart bir modelin arızalanmadan önce 2.000 ila 100.000 kez yazılabileceği tahmin edilmektedir. Bu değerler ortalama bir kullanıcı için birkaç yıllık kullanım sağlar. Ancak elektriksel bileşen arızası ve aygıtın hala bilgisayarla iletişim halindeyken çıkarılması gibi çıkarma / takma hataları flash sürücülerin arızalanmasına neden olabilir.
Sonuç olarak, verilerinizi uzun vadede en iyi şekilde depolamak ve cihazınızı tam performansı ile kullanabilmek için en iyi bileşenlere sahip, saygın üreticiler tarafından üretilen flash sürücüleri satın almanız önemlidir. Günümüzde çok sayıda USB flash bellek modeli bulunur. Trendyol üzerinde standart modellerden veri güvenliğini artıran şifreli modellere, anahtarlık USB gibi kompakt tasarımlardan kredi kartı USB flash bellek gibi üzerine baskı teknikleri uygulanabilen promosyon ürünlerine kadar farklı amaçlar için tasarlanmış yenilikçi depolama çözümleri arasından seçim yapabilirsiniz.
USB flash bellek satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer faktör, aktarım hızı ya da Mbps’dir. Mbps, saniyede megabit için kullanılan bir kısaltmadır ve çoğu durumda bir USB flash sürücü ve bir bilgisayar olmak üzere iki cihaz arasında, dosyaların aktarılma hızını ifade eder. Bir flash sürücünün USB standardı, maksimum aktarım hızı da dahil olmak üzere donanımın potansiyel performansı hakkında önemli özellikleri belirler. Bağlantı türü açısından iki tür USB flash sürücü vardır: Daha eski bir standart olan USB 2.0 ve daha yeni olan USB 3.0. USB 2.0 flash sürücü, verileri maksimum 480 Mbps hızında aktarır. 64 GB USB 2.0 flash bellek, sıradan kullanımlar için yeterli hıza sahiptir.
USB 3.0 çok hızlıdır ve verileri saniyede maksimum 5 gigabit (Gbps) hızında aktarır. Veri transferi bakımından USB 3.0 flash bellek, USB 2.0 flash belleğe kıyasla on kat daha hızlıdır. 64 GB flash bellek 3.0 versiyonuyla özellikle çalışma hayatına hız ve güvenlik katar. Filmler, videolar ve diğer büyük proje dosyalarını aktarırken hız çok önemlidir. Genel olarak 16 GB boyutunda bir dosya, USB 3.0 kullanılarak bir dakikadan kısa sürede aktarılır, ancak dosyanın USB 2.0 kullanılarak aktarılması yaklaşık dokuz dakika sürer. USB 3.1 64 GB flash bellek ise veri aktarımında gözle görülür hız artışı sağlar. USB 3.1 Gen 1 bellekler saniyede 5 GBit’e kadar veri aktarımını destekler. USB 3.1 Gen 2 standardı ise saniyede 10 GBit gibi şaşırtıcı bir veri hızına sahiptir.
Seçmeniz gereken USB türü veri aktardığınız cihaza ve kullanmakta olduğunuz bağlantı noktası gibi özelliklere bağlıdır. Bilgisayarınızdaki USB bağlantı noktalarının cihaz yönetimi ayarlarında hangi standardı desteklediğini görebilirsiniz. USB flash bellek modellerini incelerken çok sayıda USB sürümü ve farklı sürücü hızları ile karşılaşabilirsiniz. MicroSD kartlarda olduğu gibi, çoğu flash sürücünün yazma hızı değil, her zaman aktarım hızı öne çıkar. Pratik olarak tüm harici depolama aygıtlarının yazma hızları okuma hızından daha düşüktür.
Yeni nesil USB flash belleklerin büyük bir çoğunluğu, bir ucunda bir USB-C bağlantı noktasına ve diğer ucunda ise USB A bağlantı noktasına sahip olan çok bağlantı noktalı tasarıma sahiptir. Çift taraflı 64 GB’lık flash bellekler, bilgisayar ve telefonlar arasında tek başına veri aktarımı sağlar. 64 GB flash bellek çift girişli kullanım avantajı ile kullanıcıların flash belleği bir Android telefondan bilgisayara ya da USB-C bağlantı noktasına sahip olmayan daha eski bir bilgisayara fotoğraf ve dosya yüklemesine yardımcı olur. 64 GB flash bellek çift taraflı tasarımıyla birden fazla depolama cihazı ihtiyacını ortadan kaldırır.
64 GB otg flash bellekler, USB A ve C standartlarını bir araya getirmesiyle bilgisayar ve telefonlar arasında kablosuz aktarım sağlar. Genellikle sadece USB C olarak anılan USB Type C, donanımlara veri ve güç sağlamak için tasarlanan nispeten yeni bir konektördür. USB C fişi simetrik bir yapıya sahip olduğundan, önceki USB bağlantı noktalarının yarattığı sorunları ortadan kaldırarak Apple’ın ters çevrilebilir Lightning fişine benzer şekilde, herhangi bir USB portuna yön fark etmeksizin her iki şekilde de takılabilir. 64 GB flash bellek Type C gibi çoğu USB C bağlantı noktası, teorik olarak 10 Gbps'ye kadar hızlarda veri sağlayabilen ikinci nesil USB 3.1 veri aktarım standardı üzerine inşa edilir.