Modern hayatta e-kitaplar daha çok tercih edilse de halen basılı kitaplarını saklayan ve bu kitapların koleksiyonunu yapan pek çok kişi vardır. Basılı kitapları aynı şekilde yıllarca muhafaza edebilmek ve koruyabilmek ise oldukça zordur. Kitaplarını sararmadan yıllarca saklamak isteyenler için yazımızda kitap temizliği nasıl yapılır konusunu işleyeceğiz.
Kitapların ve kitaplıkların düzenli olarak temizlenmesi oldukça önemli bir konudur. Belirli aralıklarla gerçekleştirilen toz alma işlemleri kitapların ilk günkü gibi kalmasını sağlar. Peki, kitap nasıl temizlenir? Kitap temizliğine öncelikle kitap rafını ve kitapların dış kısmını temizleyerek başlanmalıdır. Kitap raflarınızı sırayla boşaltarak temizlemeye başlayabilirsiniz. Bu temizlik sırasında temizlik seti ürünlerinden yararlanmayı da tercih edebilirsiniz. Kitapların dış kısmının tozunu alırken mikrofiber bez ya da toz alma aparatları kullanabilirsiniz. Kitapların zarar görmemesi için kuru toz alma işleminin gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Ancak dış kısımlarını hafif nemli bir bezle silebilirsiniz. Ciltli kitaplarınız bu şekilde zarar görmez. Ancak ciltsiz kitaplarınızı çok nemli bir bezle silerseniz uzun vadede zarar görmesine neden olursunuz. Bu sorunları yaşamamak ve risk almamak için kitaplarınızı kuru bezle temizlemeniz doğru olur. Aynı şekilde kitap raflarınızı da bu şekilde temizleyebilirsiniz. Kimyasal temizleyici kullanmadan rafları ıslak bezle silebilir ve daha sonra kurulayabilirsiniz. Kuruyan raflara kitapları yeniden yerleştirmek doğru olur. Açık raflara sahipseniz kitap tutucu kullanarak düzenli bir görünüm oluşturabilirsiniz.
Kitapların dış temizliğinin yanı sıra iç temizliği de önemlidir. Kitap kurdu olmaması için mutlaka içleri temizlenmelidir. Bu durumu yaşamamak için de düzenli olarak sayfalar havalandırılmalıdır. Kitapların iç kısmını temizlemek pek çok kişiye zor gelebilir. Bunun nedeni ise sayfaların hassas olmasıdır. Kitap sayfalarının temizliği sırasında yumuşak sünger, diş fırçası ya da silgi kullanabilirsiniz. Eğer kitap sayfalarında lekeler bulunuyorsa ilk olarak silgiyle temizlemek doğru olur. Kitap kurtlarını temizlemek için de zamk silgilerinden yararlanabilir ve bu şekilde kitaplarınızı kurtarabilirsiniz. Çıkmayan lekeler için de temiz ve kuru bir diş fırçasıyla temizleme yapabilirsiniz. Süngerler, kitap sayfalarında yer alan tozların giderilmesi ve bu şekilde kitapların havalandırılmasını sağlar. Diğer bir temizlik yöntemi ise kitap sayfalarını hafifçe silkelemektir. Bu şekilde de yine var olan tozların giderilmesi mümkün olur. Kitaplarınızı bu yöntemlerle belirli aralıklarla temizlediğiniz takdirde uzun yıllar aynı şekilde saklayabilirsiniz.
Kitap temizliği, kitap bakımının önemli bir parçasıdır. Ancak kitapları korumak ve onlara gerektiği şekilde bakabilmek için farklı konulara da dikkat edilmesi gerekir. Peki, kitap bakımı nasıl yapılır? Kitap bakımında en önemli konu, kitapları belirli periyotlarda havalandırmaktır. Hava almayan kitaplarda kurt oluşumu meydana gelebilir. Bu nedenle kitaplık raflarında hava almadan uzun süre duran kitaplarınızı ters çevirerek belirli bir süre hava almasını sağlayabilirsiniz. Toz alma işlemi sırasında kitapların ıslanmamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise kitapların direkt ışığa maruz kalmamasıdır. Kitaplığın doğru şekilde konumlandırılması ve güneş ışığına maruz kalmaması önemlidir. Bu konulara dikkat edildiği takdirde kitaplarınızı uzun süre saklayabilirsiniz. Ciltsiz kitaplarınıza zarar gelmesini önlemek için kitap kabı tercih edebilirsiniz. Özellikle eski yıllarda basılan ve sizin için önemli olan kitapları bu şekilde koruyabilirsiniz. Trendyol’dan kitap bakımında ve temizliğinde ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünlere ulaşabilirsiniz.