Araç Estetiği: Araç Kaplama Nasıl Yapılır?

Araç Estetiği: Araç Kaplama Nasıl Yapılır?



Otomobilin dış yüzeyini yeni bir renk veya desenle kaplamak için kullanılan bir yöntem olan araç kaplama, aracın estetiğini ve korumasını iyileştirmek veya özgün rengini değiştirmek isteyenler için önemli bir işlemdir. Modifiye seven otomobil kullanıcıları tarafından tercih edilen araç kaplama işlemi, uygun malzemelerle birlikte yapıldığında, uzun ömürlü ve dayanıklı kullanıma sahiptir. Şık ve estetik tasarıma sahip araç kaplama nasıl yapılır?


Araç Kaplama Türleri ve Seçenekleri

Araç Kaplama Türleri ve Seçenekleri


Araç dış aksesuar olarak bilinen araç kaplama, farklı türlerde ve desenlerde yapılabilir. Araç kaplama işlemlerinde en sık kullanılan yöntem araç kaplama folyosu kullanmaktır. Araç kaplama folyosu, özellikle araç rengini değiştirmek veya grafik tasarımları oluşturmak amacıyla kullanılır. Kullanıcılara geniş bir renk yelpazesi sunarken, farklı desenlerle estetik bir görünüm oluşturmalarına da yardımcı olur. Aracın bütün gücüyle uygulanmak üzere tasarlanan modellerin yanı sıra grafik desenleri de bulunur.

Araç kaplama türleri arasında yer alan bir mil kaplama işlemi de farklı renk ve desen nerede kullanıma sahiptir. Hem parlak hem de metalik bitişe sahip olan vinil kaplama, aracın orijinal boya işini kurmak ve farklı desenler oluşturmak için kullanılır. Vinil kaplama seçenekleri arasında çıkarılabilir form mevcuttur. Çıkarılabilir yapıya sahip olan vinil kaplama, aracın dilediğiniz zaman desen ve tasarımında değişiklik yapma olanağı sunar. Araç kaplama tülleri kişinin tercihine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Aracı korumak isteme nedenlerine göre farklı türlerde kaplama seçeneği tercih edilir.


Araç Kaplama Süreci: Adım Adım Takip

Araç Kaplama Süreci: Adım Adım Takip


Araç kaplaması nasıl yapılır, adım adım anlatalım. Araç kaplama yapılmadan önce, kaplama yapılacak yüzey, temizlenerek hazır hale getirilir. Eski kaplama varsa kaldırılarak kalıntı ve kirler temizlenir. Araç kaplama yapılacak yüzeyin pürüzsüz olması, kaplamanın daha düzgün ve kaliteli olmasını sağlar. Araç üzerinde kaplama yapılacak alanların ölçüleri boyutunda kaplama filmi kesilir. Aracın her bir bölümüne farklı parçalar uygulanır. Araç üzerinde yapılacak kaplama işlemi, aracın bir köşesinden başlanılarak ilerlenir. Film yapıştırılırken yavaş ve dikkatli olmaya özen gösterilerek, filmle araç arasında hava kabarcığının oluşmamasına dikkat edilir.

Isı tabancası ile film ısıtılarak istenen şekle ulaşması sağlanır. Film, araç yüzeyinde bulunan kontur ve eğriliklere uygun hale getirilerek araç görünümü kazandırılır. Araç kaplama sırasında oluşan hava kabarcıklarını gidermek için bir spatula yardımı ile film yüzeyi sıkıştırılır. Araç yüzeyinde fazla kalan kenar kısımları kesici aletler ile temizlenerek yüzeye tam oturtma sağlanır. Uygulama tamamlandığında kusursuz ve düzgün bir işlem ortaya çıkar.


Araç Kaplama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç Kaplama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Araç kaplaması nasıl yapılır sorusundan sonra araç kaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken konulara da değinmek gerekir. Araç kaplama işleminin alanında uzman profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilmesi, hem kaliteli kaplamanın yapılması hem de işçiliği sağlam olması bakımından önem taşır. Kaplama işlemi başlamadan önce aracın yüzeyinin temizlenmesi, daha temiz bir kaplama yapılabilmesine olanak tanır. Kaplama işlemi sırasında malzemelerin kaliteli seçilmesi uzun ömürlü ve dayanıklı bir işlem için gereklidir.

Peki, araç kaplama nasıl sökülür? Araç kaplamasını sökme işleminde dikkatli olmak gerekir. Sıcak hava tabancası kullanılarak, aracın yüzeyinde bulunan filmin yumuşaması ve yapışkanlığının gitmesi sağlanır. Yapışkanı giden kaplamanın çıkarılması için aracın bir köşesinden başlayarak bir spatula yardımıyla soyulur. Yavaş ve düzgün bir şekilde bütün aracın yüzeyinin çıkarılabilmesi için bu işlem tekrarlanır. Araç seramik kaplama nasıl yapılır öğrenmek ve arma sticker fosfor şeritler gibi parça malzemeleri temin etmek için Trendyol’u inceleyebilirsiniz.