Lazer kelimesi İngilizce olan bir kelime topluluğunun kısaltması olarak kullanılmaktadır. Lazer teknolojisi tıptan askeriyeye kadar pek çok farklı alanda kullanılan bir teknolojidir. Kristal ya da gazların atomlarında bulunan elektronlar, bir elektrik akımından ya da başka bir lazerden enerji vakumladığında ve bu enerji sonucunda hareketlendiğinde lazerler oluşmaktadır. Hareketli haldeki olan elektronların hareket yönü düşük enerjili bir yörüngeden yüksek enerjili bir yönergeye doğru olmaktadır. Elektronlar normal konumlarına döndüğünde ise foton (ışık ışını) yaymaktadırlar. Bu fotonların hepsi aynı dalga boyuna sahip olan tutarlı ışınlardır. Yani bu fotonların ışık dalgalarının tepe ve çukur noktaları aynıdır. Görünür bir bölgede bulunan sıradan bir ışık ise farklı dalga boyları içermektedir. Aynı zamanda bu sıradan ışıklar tutarlı değildir. Bu lazerler dalga boylarının farklı olması özelliğinden başka ışığın yayılım şekli özelliği ile sıradan ışıktan ayrılırlar. Lazerlerden çıkan ışık, tek bir doğrultu boyunca yayılmaktadır. Bunun aksine normal ışıklar ise dağınık bir biçimde yayılmaktadır. Bu özelliği sebebiyle tutarlı ve tek doğrultuda hareketi ile bu ışıklar normal ışıklardan farklı olarak çok uzak mesafelere rahatça ulaşabilmektedir. Bu özelliği ile karanlık ortamlarda çok uzak mesafelerden bile rahatlıkla bu ışık görülebilmektedir. Dev flaşlar ile oluşturulan beyaz ışıkların yanıp sönmeleri, büyük lazerler cam levhalardaki elektronları saniyenin bir milyonda biri gibi çok kısa bir süre içerisinde yüksek enerjili bir konuma getirirler. Hareketli haldeki olan elektronların enerjisi, küçük bir lazer ışığı darbesi ile cam plakalara yönlenmektedir. Bu darbe, elektronları daha düşük ya da topraklanmış enerji durumuna düşme konusunda teşvik etmektedir. Bu şekilde ise aynı dalga boyunda olan fotonlar elde edilmektedir. Lazerler, çıkış gücüne ve dalga boyuna bağlı olarak farklı özelliklerde ve şekillerde bulunmaktadır. Lazerlerin büyük bir bölümü renkli yapıdadır. Ancak bazı ışıklar değişik ortam koşullarında ve değişik dalga boylarında ışık ortaya çıkarabilmektedir.
Lazerler aynı fazda ışınım veren ışık kaynakları olarak bilinmektedir. Lazerler çeşitli özelliklere göre farklılaşarak lazer çeşitleri meydana gelmektedir. Bunlardan ilki yarı iletken lazerlerdir. 0.5 watt gücündedirler. İletişim gibi alanlarda kullanılmaktadır. Diğer bir çeşit katı hal lazerleridir. Katı hal lazerleri de kendi içerisinde çeşitli gruplara ayrılmaktadır. İlki yakut lazeridir. En eski lazer çeşididir. Yakut, içerisinde az miktarda krom içeren alüminyum oksit kristali olarak bilinmektedir. Kırmızı lazerleri yayan kristal içerisinde bulunan bu krom atomlarıdır. Bu çeşit ile saniyenin milyarda biri gibi bir süre içerisinde birkaç milyon watt’lık güç taşınabilmektedir. Diyot ya da flaş lambası ile uyarılmaktadır. Devamlı dalga boylu ışık üretebilmektedir. Dalga boyu uzundur. Daha çok sanayide kullanılmaktadır. Katı hal lazerlerinden diğeri ise titanyum safir lazerdir. Femtosaniye atım süresine sahip olan lazerler olarak öne çıkmaktadır. Paslanmaz çelik gibi malzemelerde kullanılmaktadır. Hızlı ve verimli bir enerji aktarıma sahiptir. Sıvı lazerler içerisinde yer alan tek grup boya lazerleridir. Sıvı lazerlerden sonra gaz lazerler gelmektedir. Gaz lazerler çeşitli alt gruplara ayrılmaktadır. Bunlardan ilki atom lazerlerdir. Atom lazerler içerisinde helyum-neon lazeri yer alır. Helyum ve neon gazının karışımı ile elde edilen bu çeşitte gazlar, yüksek voltaj altında iyonize haline gelmektedir. İki gaz arasındaki enerji aktarımı fotonun yayılmasına sebep olmaktadır. Dalga boyu yaklaşık 1. 15 mikrondur. Molekül lazerler diğer bir gaz lazeri çeşidi olup içerisinde karbondioksit lazer, nitrojen lazer, kızıl altı lazer ve excimer lazer çeşitlerini içermektedir. Bu lazerler genel olarak molekül formunda bulunan lazerlerdir. Molekül lazerler güçlü özellikleri ile ön plana çıkan lazer çeşitleridir. Gaz halinde bulunan lazerlerden iyon lazerleri ve metal buharı lazerleri bulunmaktadır. Bu türlere girmeyen lazerler ise diğer tür olarak isimlendirilmektedir. Bunlar içerisinde bulunan x ışını lazerleri yüksek yoğunluklu plazmalar kullanılarak üretilmektedir. Diğer türdeki fiber lazerler ise optik sistemlerde sıklıkla kullanılmaktadır.
Lazerler, uyarılmış radyasyon yayılımı ile ışığın güçlenmesi anlamına gelmektedir. Bu ışık türü bazı özellikleri ile normal ışıklardan ayrılmaktadır. Örneğin lazerlerde ışık ışınları anlamına gelen fotonların dalga boyları eşittir. Bu ışınların ışık dalgalarının tepe ve çukur noktaları aynı boydadır. Ancak diğer bilinen ışık türleri farklı dalga boyları içermektedir ve tutarlı değillerdir. Bunun yanı sıra lazerlerden çıkan ışık tek bir doğrultuda yayılmaktadır. Normal ışıklar ise dağınık bir biçimde yayımlım gösterirler. Bu sebeplerden kaynaklı özellikle karanlık ortamlarda bu ürünler son derece faydalı olmakla birlikte uzak mesafelerden bile fark edilmektedir. Özellikle dağcılık sporuyla uğraşan kişiler için mutlaka alınması gereken malzemelerin başında gelen ürünlerdir. Olumsuz ve istenmeyen durumlar yaşandığında bu ışıklar yardımıyla diğer insanların sizi bulması son derece kolay hale gelecektir. Lazerlerin ışığı eş fazlıdır. Bütün dalgalar birbiri ile tam uyumludur. Dağılmaz olan bu ışıklara yön verilebilmektedir. Bu özelliği ile mesafe ölçme ve fiber optik teknolojisi geliştirilmiştir. Küçük dalga boylarına sahip olması sebebiyle ise ışığın dağılması büyük ölçüde azalmaktadır. Uyarılan atomlar her tarafa gitmek yerine belli bir yönde hareket etmektedir. Bu durum ise ışığın çok parlak bir nitelik kazanmasını sağlar. Lazerlerin ışını dalga boylarının aynı olmasından dolayı monokromatik bir özellik taşımaktadır. Bu ışıkların frekans dağılım aralığı frekansının bir milyonda biri civarında olmaktadır. Bundan dolayı istenilen frekansta çok sayıda dalgalar, lazerlerin dalgası üstüne bindirilmek üzere haberleşme sırasında iyi bir sinyal jeneratörü olarak görev almaktadır. Lazerler farklı renklerde üretilebilmektedir. Çıkış gücüne ve dalga boyuna bağlı farklı özellikler ve şekillerde lazer türleri mevcuttur. Lazerlerin ışığının birçoğu tek renklidir. Ancak bazı lazerler değişik ortam koşullarında değişik dalga boyuna sahip lazer ışıkları meydana çıkarabilmektedir. Örnek olarak helyum neon lazerleri 632. 8 nm dalga boyundadır. Bunun yanı sıra kırmızı renkte bir ışık ortaya çıkarır. Ayrıca farklı gaz karışımları ile farklı mercekler kullanıldığı takdirde 543 nm dalga boyuna sahip ve yeşil renkli bir ışın ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında bazı lazer türleri iki ya da daha fazla dalga boyuna sahip olarak ışın yayabilmektedir. Ancak bu farklı dalga boylarının da boyları birbirine yakındır. Buna örnek olarak argon lazerler 450-530 nm dalga boyu arasında ışın yaymaktadırlar.
Lazerler dağılmaz bir yapıya sahip olan ışıklardır. Bu sebeple yüksek enerji nakli yapılabilmektedir. Bu yüksek enerji sayesinde kesme, kaynak ve delme gibi işlemler sırasında bu ışıklardan sıklıkla yararlanılmaktadır. Aynı şekilde fotoğrafçılık gibi sektörlerde de kullanılan ışıklardır. Holografi ve ölçüm biliminde de bu lazerlerden faydalanılmaktadır. Uzak mesafe ölçümleri bu ışıklar ile daha kolay bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir. Diğer ışık kaynaklarından daha şiddetli olan bu ışık türü dağcılık, avcılık gibi sporlarla uğraşan kişiler tarafından da sıklıkla kullanılan araçlar olmaktadır. Dağılmaz özelliği sebebiyle uzun mesafelere rahat bir biçimde ışık ulaşabilmektedir. Çok uzak mesafelerde bile bu ışıklar odaklanabilmektedir. Lazerler ışık şiddeti arttırılmış olan eş fazlı ışınımlardan oluşmuş ışık demetleridir. Uyaran dalga ile uyarılan dalga aynı fazda olmaktadır. Bu ışınlar ile yüksek enerjili çok hassas işlemlerde kullanılabilmektedir. Lazerlerin türleri arasında yer alan yeşil lazer güçlü dalga boyuna sahip olan bir türdür. Kırmızı renkli lazerlere oranla 50 kat daha parlak ışık verdikleri bilinmektedir. Kırmızı lazer pointerlerden tamamen farklı özellikler taşımaktadır. Karanlıkta gözle görülebilir düzeyde dümdüz bir çizgi olarak gitmektedir. Oldukça uzun mesafelerden bile rahatlıkla görülebilen bir ışık çeşididir. Işık çubuğunun menzili oldukça uzundur. Yüksek güce sahip olan bir ışık çeşidi olduğu için ışık ulaştığı noktadaki hedefte gün ışığında bile görülebilir özelliktedir. Balık tutma sırasında da kullanılan bir üründür. Balık tutarken ışın olta ucuna doğrultulduğunda ve suda hareket ettirildiğinde balıklar bu ışına gelmekte ve kolayca balık tutma işlemi gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra avcılık ile ilgilen kişiler hedefleme amacıyla da kullanılmaktadır. Astronomi ile ilgilenenler gözlemde bulundukları hedefin odaklanması esnasında kullanılan ürünlerdir. Doğa sporları ile uğraşan kişiler (doğa yürüyüşü, tırmanma vb.) ile ilgilenen kişiler uzun mesafeli işaretlemelerde ve haberleşme amacı ile kullanılmaktadır. Profesyonel sunumlar esnasında da daha güçlü bir etki yaratmak amacıyla başvurulan ışınlardır. Mimar, mühendis gibi meslek grupları için yapı, arazi planlama durumlarda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra parti, eğlence konser gibi etkinliklerde bu ışınlardan sıklıkla faydalanılmaktadır. Ayrıca oylamalarda katılımcılar tarafından puanlama yapıldığı esnada da kullanılmaktadır. Kullanım esnasında uçak, kara ve deniz taşıtlarına ve hiçbir canlının gözüne doğru tutulmaması gerekmektedir.
Lazer ışığı dağılmaz özelliği ile ön plana çıkan ışınlardır. Wattlarına göre farklılık gösteren lazer aleti setler halinde de satışa sunulabilmektedir. Lazer aletleri el fenerleri ile beraberinde gönderilebilmektedir. 15000 mw lazer daha güçlü bir özellik gösteren lazerlerdir. 5000 mw lazer çeşitleri ise profesyonel kullanıcıların kullanması gereken ürünlerdir. Yeşil renkli lazerlerdir. Özellikle mimar, mühendis, müteahhitlerin uzak mesafede bulunan nesneleri işaretlemek için kullandıkları araçlardır. Şarjlı lazer olarak kategorilendirilen ürünler yanında bir adet şarj aleti ile gönderilmektedir. Bu sayede uzun süreli bir kullanım imkânı sunan ürünlerdir. 10000 mw yakıcı mavi lazer ise 10000 mw gücünde olup mavi lazer özelliği göstermektedir. Özellikle öğretmenler, mimarlar, doktorlar, yöneticiler gibi meslek grupları için oldukça faydalı bir üründür. Genelde şarjlı olarak üretilen bir üründür. Bu yapısı ile şarjı bitince doldurularak uzun süreli bir kullanım olanağı sağlar. Çok yakıcı ve tahrip gücü yüksek olan bir üründür. Bu sebeple profesyonel kullanıcılar tarafından kullanılması gerekmektedir. Yakıcı özelliği ile plastik ve kibrit gibi ürünleri yakabilmektedir. Sahip olduğu uzun menzil sayesinde uzun mesafelerden de görülmektedir. Bunun yanı sıra 7000 mw lazer, 5500 mw lazer ve 500mw lazer çeşitleri de bulunmaktadır. Bu lazerler genel olarak yeşil renkte özellik göstermektedir. Ayrıca bu ürünlere takılabilen farklı başlıklar sayesinde farklı figürler elde edebilirsiniz. Pek çok alanda ve pek çok farklı amaç için kullanılan lazerler ile hayatınız daha kolay bir hal alabilir. Trendyol sayfamızı inceleyerek pek çok farklı lazere ulaşabilir ve ihtiyacınıza göre bir seçim yapabilirsiniz. Lazerlerin yanı sıra lazer aksesuar çeşitleri ile de farklı ve ihtiyaç duyulan parçalara sahip olabilirsiniz. Örneğin sadece sunum amaçlı kullanılabilen lazer pointer sunum kalemleri mevcuttur. Özellikle öğretmen, mimar, yönetici, müşteri temsilcisi gibi meslek gruplarının sıklıkla başvurduğu ürünlerdir. Sunum yapma sırasında son derece kolaylık sağlayan bu ürün ile önemli görülen noktalar sunumda rahatlıkla gösterilebilmektedir. Uzayabilen yapıları ile de ekstra bir kolaylık sağlar. Bunun yanında aksesuar olarak satışa sunulan ürünle arasında lazer distomat ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünler hizalama hassaslığı ve otomatik hizalama mesafesine sahip olan ürünlerdir.
Lazerler genellikle yeşil lazer olarak satışa sunulsa da farklı türlerini de bulmak mümkündür. Bunun yanında çok farklı aksesuarlara da ulaşmak mümkündür. Örneğin, lazer metreler bu ürünlerden birisidir. Lazerler ile mesafe ölçmeye yarayan cihazlardır. Hassas ölçüm yapma özelliğine sahiptirler. Lazerlerin ışınlarının yardımı ile mesafeleri ölçen araçlardır. Çoğu sürekli ölçüm yapma niteliği gösterir. Normal metrelere oranla daha hassas bir biçimde ölçüm yapabilmektedir. Tek kişi ile ölçüm yapabilmesini mümkün kılar. Bunun yanı sıra diskolazer olarak isimlendirilen ürünler ise şovlarda sıklıkla kullanılan aletlerdir. Parti, eğlence, konser gibi etkinliklerde etrafa güzel ve parlak ışıklar yaymak için kullanılmaktadır. Eğlence mekânlarının daha gösterişli ve güzel gözükmesi noktasında size son derece faydalı olan ürünlerdir. Bunun yanında lazerlerin büyük çoğunluğu uzun menzilli lazer özelliği göstermektedir. Bu özellik 150 km gibi çok uzak mesafelerden dahi ışınların görülebilmesini sağlamaktadır. Oyuncak lazer ise daha çok kedi oyuncağı olarak kullanılmaktadır. Kediler oyun oynamayı seven ve oyuncu minik dostlarımızdır. Hareketli yapıları ile bilinen evcil hayvanlardır. Bu sebeple ışık oyunları gibi oyunlar son derece hoşlarına gitmekte ve bu ışıkları yakalamaya çalışmaktadırlar. Lazer oyuncağı ise bu sırada devreye girmektedir. Farklı renklerde tasarlanabilen bu oyuncaklar yardımıyla duvara, yere, tavana ya da herhangi bir alana yansıtacağınızın lazerlerin ışıklarıyla kedileriniz ile eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. Diğer lazerlere oranla daha az zararsız olsa da göz ile temas etmesinden, göze tutulmasından kaçınılması gereken ürünlerdir. Bu sebeple oyunlarınız esnasında ışının kedinizin gözüne gelmemesi konusunda dikkatli davranmanız gerekmektedir. Bunun yanında disko lamba lazerleri de mevcuttur. Renkli yapıdaki olan bu top lambalar ile partilerinizi daha renkli bir hale getirebilirsiniz. Bir odayı aydınlatabilecek yapıda tasarlanmış ürünlerdir. Partilerin yanı sıra düğün, kına gecesi gibi etkinliklerde de kullanılarak daha renkli ve canlı bir ortam oluşması konusunda size yardımcı olur. Lazerler tek olarak satışa sunulabildiği gibi çeşitli setler oluşturulup da satışa sunulabilmektedir. Başlıklı ve başlıkları değiştirilerek kullanılabilen ürünler bu başlıklar ile beraber gönderilmektedir. Bu başlıklar ile farklı desenlerde ışıklar elde edebilirsiniz. Genellikle 5 başlık olarak tasarlanan bu ürünlerin 5 başlığı da farklı bir ışık yaymaktadır. Lazer fiyatları pek çok faktöre göre değişiklik gösterebilen bir konudur. Ancak genel olarak avantajlı fiyatlar ile satışa sunulmaktadır. Trendyol aracılığı ile satın alacağınız bu ürünlere Trendyol güvencesiyle sahip olabilirsiniz. Öncelikle ihtiyaç duyduğunuz çeşitteki lazeri belirlemeniz gerekmektedir. Sonrasında sepetinize ekleyeceğiniz bu ürünleri kolay bir biçimde satın alabilirsiniz.