Klarnet nedir gibi sorular pek çok kullanıcı tarafından merak edilen sorular arasında yer alır. "Nefesli bir çalgı" anlamına gelen klarnet, özellikle abanoz ağacı gibi sert ve dayanıklı ağaçlardan üretilmektedir. Orkestra içinde önemli bir yere sahip olan klarnet, pek çok farklı materyal kullanılarak da üretilebilir. Gırnata ve klarnet olarak da bilinen bu enstrüman, Türk müziğiyle bütünleşmiş olup uzun yıllardır sevilerek çalınır.
Uzun yıllardır sevilerek öğrenilmeye devam eden bir enstrüman çeşidi olan klarnetin birçok farklı çeşidi üretilmektedir. Oldukça geniş bir aileye sahip olan klarnet çeşitleri farklı ses özelliklerine sahip olduğundan farklı eserlerde kullanılabilir. Sol, mi bemol, bas, la, do, si bemol, alto, kontrbas, la bemol gibi pek çok klarnet çeşidi sayılabilir. Klarnet çeşitleri sayıldığında kullanıcıların merak ettiği sorulardan biri sol klarnet nedir gibi sorular olmaktadır. G klarnet olarak da bilinen klarnetin bu çeşidi Albert perde sistemi kullanılarak dizayn edilmiş bir çeşit olarak karşınıza çıkar. Notaları bu sisteme göre yerleştirilmiş olup Türk klarneti olarak da adlandırılabilir. La ve bb klarnet nedir sorularına cevap olarak ise orkestra içinde en çok kullanılmakta olan klarnetler cevabı verilebilir. Özellikle batı müziğinde sıklıkla karşımıza çıkabilen bb klarnetler, perde sistemi itibarıyla batı orkestralarında yaygın olarak kullanılır. Eb klarnet olarak geçen mi bemol klarnet ise klarnet çeşitleri arasında en kısa olan klarnet modeli olarak sayılır. Daha ince bir ses özelliği gösteren mi bemol klarnetler si bemol klarnetler ile beraber kullanılabilir.
Klarnet bek, barel, alt ve üst gövde ve kalak olarak 5 farklı bölümden oluşur. Klarnet çalmaya yeni başlayan kullanıcıların en sık kullandığı bölüm bek bölümü olur. Bek kısmının dudağa yerleştirilmesi ve üfleme çalışmalarının yapılması hem yüzde bulunan kasları çalıştırır hem de doğru üfleme tekniklerini yakalamanıza yardımcı olur. Klarnet, pek çok farklı yöntemle çalınabilir, ancak buna karşın bu yöntemlerin birçoğu zamanla kullanılmaz ve unutulur.
Askeri Çalış tekniği olarak geçen klarnet çalma tekniği, yaygın olarak kullanılan tekniklerden biridir. Üst dişlerden destek alınarak ağza yerleştirilir ve alt dudak ise içeri bükülür. Bu yöntemde bekin hemen hemen 1,5 cm kadar olan kısmı dışarıda bırakılabilir. Askeri Çalış tekniğine nispeten daha az kullanılan bir diğer teknik ise Fransız Çalma tekniği olur. Bu tekniğin Askeri Çalış tekniğinden farkı ise iki dudağın içe doğru bükülmesi ve dişlerin bekle temas etmemesi olur.
Müzik aletleri arasında büyük bir öneme sahip olan klarneti çalmak göründüğü kadar kolay olmayabilir. Klarnet çalmayı öğrenmeden önce klarnet nedir kısaca öğrenmek kullanıcılar için iyi bir tercih olabilir. Üretimlerinde özellikle sert ağaçlar kullanılan klarnetlerin oldukça dayanıklı olduğu söylenebilir. Klarnetin kısımlarını birleştiren malzeme ise ebonit olarak adlandırılan sert kauçuktan yapılır. Çalmayı öğreneceğiniz klarnetin çeşidine ve yapısına bağlı olarak öğrenme tekniklerinde de küçük farklar oluşabilir. Yeterli zaman ayrıldığı takdirde yaklaşık 2-3 aylık bir sürede klarnet çalmaya başlayabilmek mümkün olur. Doğru ve net sesleri çıkarabilmek adına klarneti uygun şekillerde tutmalı ve perdelere basacak olan parmakların rahat ve serbest olması önerilir. Sağ eli yukarıda, sol eli ise aşağıda tutmak uygun bir klarnet tutma yöntemi olarak tavsiye edilir. Sizler de klarnet çalmak için ihtiyacınız olan her şeye ve daha pek çok müzik aletine Trendyol’dan ulaşabilir, dilediğiniz ürünü sepetinize ekleyerek kolayca satın alabilirsiniz.